Van Nikon Spiegelreflex overstappen op Nikon Systeemcamera

Van Spiegelreflex naar Systeem, wat zijn de verschillen?
De systeemcamera, waarschijnlijk heb je er al over gehoord. Veel van de gevestigde bedrijven binnen de fotografiewereld ontkomen er niet aan en stappen snel of langzaam over op systeemcamera’s.

De systeemcamera bestaat al enkele jaren, maar begint de laatste tijd een groot deel van de fotomarkt over te nemen. Een systeemcamera kenmerkt zich doordat de spiegel uit de spiegelreflex is gehaald en hierdoor de camera geen spiegelhuis meer nodig heeft. Hierdoor is een systeemcamera een stuk compacter en komen beelden direct op de sensor. Doordat de beelden direct op de sensor komen, zie je de aanpassingen die je uitvoert live op het beeldscherm, waardoor het fotograferen een stuk overzichtelijker en gemakkelijker is geworden. Daarbij zijn systeemcamera’s over het algemeen een stuk sneller dan spiegelreflexen en zijn ze hierdoor beter geschikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld dieren in de vlucht.

Nikon en systeemcamera

Ook Nikon heeft een aanbod in systeemcamera’s; “De Nikon Z-serie”. Met de Nikon Z-serie gaat Nikon de concurrentie aan met Sony, dat momenteel koploper is binnen de systeemcamera markt.

De Nikon Z serie kenmerkt zich door de betrouwbaarheid en degelijke bouw zoals je dat gewend bent van Nikon. De camera body’s bestaan uit één geheel geslepen stuk metaal en zijn weerbestendig, waardoor deze geschikt zijn voor de natuurfotograaf die dagelijks in het veld staat.

Daarbij is de Nikon Z-lensvatting groter dan die van hun concurrenten Sony en Canon én maar liefst 17% groter dan de Nikon F-vatting. Deze grotere vatting zorgt voor betere prestaties bij weinig licht, gelijkmatige belichting van hoek tot hoek, snellere gegevensoverdracht en is hiermee de ideale balans tussen vattingdiameter, grote beeldsensor en flensafstand.

Maar misschien is het ruime assortiment in lenzen het grootste voordeel dat Nikon ten opzichte van Sony heeft. Met de FTZ-adapter beschik je namelijk over alle Nikon-F lenzen, waardoor je bijvoorbeeld op de tweedehands markt een grotere keuze hebt wanneer je voor een lage prijs een top objectief wilt kopen voor je Nikon Z camera. Daarbij maakt Nikon ook lenzen voor de Z-serie, waarvan bijvoorbeeld de Nikon NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Lens een unieke lens is.

 

Nikon Z50 Body
Nikon Z6 Body

Wat te doen met mijn oude Nikon F-lenzen?

Ben je al in het bezit van een Nikon camera en heb je over de jaren heen een redelijk assortiment in lenzen opgebouwd? Dan hoeft dit geen probleem te zijn wanneer je wilt overstappen op een Nikon Z camera. Met de FTZ- adapter kan je volledig profiteren van de objectieven met F-vatting wanneer je foto’s of video’s maakt met de Z-camera van Nikon. Er is geen verlies van beeldkwaliteit en NIKKOR-objectieven zonder vibratiereductie (VR) produceren nog meer scherpte. De FTZ-adapter werkt natuurlijk ook wanneer je een ander merk, zoals bijvoorbeeld een Sigma 150-600mm met Nikon F-vatting op de FTZ adapter aansluit. 

Met de Nikon FTZ-adapter kan je gebruik blijven maken van de Nikon F-objectieven.

Wil de Veer over de Nikon Z6
Als natuurfotograaf met een brede interesse in diverse onderdelen van de fotografie zoals landschap, macro en vogels maak ik al jarenlang gebruik van de Nikon D800 full-frame camera. Een al wat oudere camera maar die nog steeds tot volle tevredenheid zijn dienst doet. En toch was er iets wat ik miste bij de D800. Met name bij vogel fotografie vond ik dat de sluiter veel te hard klonk. Omdat de Z6 een spiegelloze camera is hoor je bij het afdrukken bijna niets.

Nog mooier is dat je de mogelijkheid hebt om de camera zo in te stellen dat hij compleet stil is. Voor mij is dit een groot pluspunt, omdat ik graag vogels fotografeer vanuit een schuiltent of hut en dit een enorm voordeel geeft.

Er zijn soorten vogels die zo schuw en alert zijn dat de klik van de camera ervoor zorgt dat ze direct verdwijnen. Met de Nikon Z6 is dat probleem opgelost. Is dit nou het enige voordeel van deze systeemcamera?: nee zeker niet.

De Z6 is een zéér snelle camera met tot 12 beelden per seconde; een beeldstabilisatie die 5 stops winst oplevert, wat bij fotograferen uit de hand een groot voordeel is; een stille autofocus en een elektronische zeer heldere zoeker. Met de adapter kon ik gebruik maken van al mijn “oude” lenzen (Nikon en Sigma), waarbij het helemaal ideaal is dat een lens zonder stabilisatie dit nu wel heeft! Recentelijk heb ik een macro lens aangeschaft van Laowa speciaal ontwikkeld voor de Z serie. De eerste macrobeelden zijn veelbelovend. Bij macro hoef ik geen moeilijke houdingen aan te nemen want er is een kantelbaar scherm. Ideaal! 

Zoals eerder beschreven was en ben ik nog steeds zeer tevreden over de Nikon D800, maar wilde ik toch eens kijken of er een verschil te zien zou zijn in kwaliteit van dezelfde foto’s met de Z6. Beide camera’s hebben een zeer goede beeldkwaliteit, toch vind ik de kleuren, de details en dynamiek van de Z6 een stuk beter en met name ook bij hogere ISO waarden is de Z6 ruisvrij.

Conclusie: Een zeer fijne robuuste camera. De grip en de gebruiksvriendelijkheid van de camera zijn uitstekend en het gewicht en maatvoering zijn prima in balans. De camera voelt direct vertrouwd aan. Een echte aanrader!

Door Wil de Veer met de Nikon Z6 gefotografeerd
Havik Juveniel, door Wil de Veer met de Nikon Z6 gefotografeerd.

4 reacties op “Van Nikon Spiegelreflex overstappen op Nikon Systeemcamera”

  1. Hoi Andries, DX lenzen zijn te gebruiken via een Nikon FTZ II adapter. Hou er wel rekening mee dat DX lenzen berekend zijn op APS-c formaat en dat de lenzen optimaal benut worden op de Nikon Z-fc en Nikon Z50. Met vriendelijke groet, Max Rooijmans, Foto Rooijmans

 1. Paul van Heugten

  Hallo,
  Ik overweeg de aanschaf van een z6. Dat zou dan mijn eerste digitale camera zijn. Een groot pluspunt is de belofte dat mijn nikon-objectieven erop zouden passen, maar het is me niet echt duidelijk of dat ook voor mijn oude spulletje opgaat.
  Ik heb een AF NIKKOR 50 mm 1.4 D, een AF Nikkor ED 80-200 2.8 D en een AF Nikor 24-85 2.8 -4 D
  Zijn deze ook nog geschikt?
  Groet,
  Paul van Heugten

  1. Hoi Paul, Alles met een Nikon F vatting is te gebruiken. Het kan echter wel zo zijn dat je deze handmatig moet instellen of de lens een firmware-update nodig heeft. Bij de lenzen die jij benoemt werkt de Autofocus niet en dien je de lenzen dus handmatig in te stellen. Met vriendelijke groet, Max Rooijmans, Foto Rooijmans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Bekijk uw spam wanneer u doordeweeks niet binnen 1 dag reactie krijgt
Stel je vraag