Top 3 beste Carbon travel statieven

Als fanatiek vogelaar en fotograaf wil je natuurlijk altijd een statief mee op vakantie. Tijdens het inpakken kom je er achter dat je koffer te klein is en dat je sowieso op het randje zit van het toegestane gewicht. Hierdoor moet je keuzes gaan maken, wat ga ik wel en wat ga ik niet meenemen.

Het zou zonde zijn als dit de reden is waarom je een statief thuis laat, want een statief kan zeer goed van pas komen. Zo kan je bijvoorbeeld met een langere sluitertijd werken, heb je meer stabiliteit en hierdoor minder last van trillingen.

Wij hebben een aantal statieven vergeleken met elkaar tot een prijsklasse van €300,-. De vereisten van deze vergelijking zijn dat de statieven ingevouwen niet langer dan 45 cm zijn, van carbon zijn en niet meer mogen wegen dan 2 kilo (inclusief balhoofd).

Wij zullen de Leofoto Urban RF-284ct (€299,-*), Manfrotto BEFREE MKBFRC4-BH (€199,-*) en de Kingjoy G55C (€199,-*) met elkaar vergelijken en testen.

*Deze prijzen kunnen veranderen, wij streven er naar om de laagste prijs te hanteren. Neem hier contact met ons op wanneer je een lagere prijs hebt gevonden bij een Nederlandse of Belgische aanbieder.  

Leofoto Urban RF-284ct + XB-32 balhoofd;

Het statief dat het beste uit deze test komt, is de Leofoto Urban RF-284ct. Leofoto is een merk dat zich kenmerkt door de 10 laags carbon constructie en 10 jaar garantie. De statieven van Leofoto hebben een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, waardoor het een zeer goede optie is voor de serieuze fotograaf die het maximale uit haar/zijn hobby wil halen.

De Leofoto Urban RF-284ct is een carbon travelstatief dat weinig last heeft van trillingen. Door de 10 laags carbon constructie voelt het zeer stijf aan en heeft het veel stabiliteit. Van de drie geteste reisstatieven is dit het grootste en zwaarste statief, maar daar staat tegenover dat het de hoogste maximale hoogte kan bereiken en het zwaarste gewicht kan dragen.

Daarnaast heeft de Leofoto Urban RF-284ct een mogelijkheid een adapter te bestigen via schroefdraad, en er bijvoorbeeld een externe flitser bevestigd kan worden aan het statief, waardoor het statief meer geschikt is voor de fanatieke/professionele fotograaf die op reis gaat en de onderwerpen goed wil belichten.  

Leofoto Urban RF-284CT + XB-32 Balhoofd

Kenmerken;

 • Ingevouwen: 45 cm
 • Gewicht; 1.6
 • Max hoogte 161 cm
 • Maximaal draagvermogen: 10 kilo
 • Draairingen
 • Schroefdraat adapter voor o.a. externe flitser
 • 10 laags carbon

Manfrotto Befree MKBFRC4-BH + RF075211 balhoofd

Manfrotto is een Italiaans merk dat al vele jaren ervaring heeft op het gebied van degelijke en betrouwbare statieven ontwerpen en produceren. De Manfrotto Befree serie maakt in positieve zin deel uit van deze grote geschiedenis.

De Manfrotto Befree MKBFRC4-BH is ondanks zijn smalle en compacte bouw een zeer degelijk en stijf carbon statief. Dit statief weegt inclusief balhoofd 1,1 kilo en is ingevouwen maar 40 cm, waardoor dit het meest compact mee te nemen statief is van de drie geteste statieven. Door de compactere bouw heeft de Manfrotto Befree MKBFRC4-BH wel het nadeel dat dit statief het minste gewicht (4 kilo) kan dragen en een maximale hoogte bereikt van 144 cm, wat echter voor veel fotografen voldoende is.

Manfrotto Befree MKBFRC4-BH + RF075211 Balhoofd

Kenmerken;

 • Ingevouwen lengte; 40 cm
 • Gewicht statief; 1,1 kilo
 • Max hoogte: 144cm
 • Max draagvermogen; 4 kilo
 • Clipsluiting

Kingjoy G55C+ Kingjoy G0 balhoofd

De Kingjoy G55C is een degelijk en betrouwbaar statief, dat een gewicht heeft van 1,3 kilo, ingevouwen een lengte van 43cm en een maximale hoogte van 157cm heeft, waardoor het op basis van compactheid tussen de Manfrotto en Leofoto zit.

Echter voelt de 8 laags carbon constructie van Kingjoy minder stabiel en stijf ten opzichte van de Manfrotto en met name de Leofoto. Hierdoor bestaat de kans dat je meer trilling ervaart en dit ten kosten van de foto’s gaat.

Desondanks blijft de Kingjoy G55C een leuke optie voor de persoon die een makkelijk mee te nemen carbon statief zoekt, met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast heeft dit statief verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een los te schroeven statiefpoot, die gebruikt kan worden als eenpootstatief.    

Kingjoy G55C + Kingjoy G0 Balhoofd

Kenmerken;

 • Ingevouwen lengte; 43.5
 • Gewicht; 1,3 kilo
 • Max Hoogte 157 cm
 • Max draagvermogen; 10 kilo
 • Draaisysteem
 • Te gebruiken als eenpoot statief

Travel rugzak met statiefbevestiging kopen?

Op zoek naar een fotorugzak met statiefbevestiging? De Lowepro Flipside 300AW is de perfecte rugzak voor fotoreizen, fiets of wandeltochten en de buitenmens die van fotograferen houdt. Door de comfortabele bouw en het ademend materiaal, is de Lowepro Flipside 300AW zeer geschikt voor lange en zweterige hikes. De borstband in combinatie met de buikband zorgen voor extra stabiliteit en voorkomen dat de rugzak gaat schuiven tijdens intensief bewegen. Daarnaast is de rukzak met stevige materiale gebouwd en heeft het een ingebouwde regenhoes, waardoor het bestendigd is tegen meerdere weersomstandigheden.

De Lowepro Flipside 300AW is niet alleen comfortabel en degelijk gebouwd, maar heeft ondanks de compacte bouw zeer veel ruimte ter beschikking. Zo kun je op de foto zien dat er in de opbergruimte plek is voor een Sony A7 II met Sony 200-600mm telelens, de Tamron Macro 90mm lens, een 12-42mm Leica voor panasonic objectief en een Metz 58 AF-1 flitser. Daarnaast is er plek voor een statief aan de voorkant van de tas, zijn er twee bidonhouders en zit er een laptop/tablet vak in ter grote van 10 inch beeldscherm én dit allemaal voor maar €89,-.   

Lowepro Flipside 300AW + Leofoto Urban RF-284CT
Lowepro Flipside 300AW + Camera, flitser en objectieven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Bekijk uw spam wanneer u doordeweeks niet binnen 1 dag reactie krijgt
Stel je vraag