Hoe kies ik de juiste verrekijker?

Vaak is de aankoop van een verrekijker een duurzame aankoop, waar u meerdere jaren plezier van wilt hebt. Hierdoor is het belangrijk dat u volledig achter de keuze staat die u maakt en er ook zeker van bent dat dit  voor u de juiste verrekijker is voor het onderwerp wat u wilt bekijken. Wij bij Foto Rooijmans raden u daarom aan om verschillende verrekijkers met elkaar te vergelijken in onze fysieke winkel, waardoor u de verschillen goed met elkaar kunt vergelijken. Deze verschillen liggen in de kleur, scherpte, contrast en helderheid van het beeld, maar ook de handligging en het materiaalgebruik van de verrekijker. Deze verschillen kunnen door elke individu anders worden ervaren en daarom zijn de online testen niet de maatstaf voor elke persoon. Ondanks dat wij aanraden om fysiek verrekijkers te vergelijken, willen wij u alvast vooruit helpen met een aantal tips en punten waarop u moet letten bij het kiezen van een verrekijker. 

Waarvoor ga ik mijn verrekijker gebruiken?

Het is belangrijk om voor uzelf de keuze te maken waarvoor u de verrekijker hoofdzakelijk gaat gebruiken. Is dit een verrekijker om vogels te observeren (vogelspotten), wilt u een compacte verrekijker om mee te nemen tijdens safari, wandelen of fietsen, kijkt u vooral door een verrekijker bij schemer of naar de sterren, wilt u een verrekijker voor op zee of wilt u bijvoorbeeld de verrekijker gebruiken voor de jacht?

Dit is belangrijk omdat u hierdoor rekening kan houden met de vergroting en de objectief-diameter van de verrekijker.  

Niet elke vergroting en diameter past namelijk bij dezelfde tak van sport, waardoor het belangrijk is om goed duidelijk te hebben waarvoor u de verrekijker hoofdzakelijk gaat gebruiken.

Is het formaat van de verrekijker belangrijk?

Een compacte verrekijker? Of mag de verrekijker groter zijn? Verrekijkers zijn er in verschillende soorten en maten, van 200 gram tot 2 kilo en van 10 cm tot  30 cm lang. Hierdoor is het belangrijk om een keuze te maken wat voor u belangrijk is, want een verrekijker die té groot aanvoelt blijft vaak in de kast liggen. 

Het lastige aan deze keuze is dat zowel een grote als een kleine verrekijker zijn voor en nadelen heeft. Zo laat een grote diameter meer licht door, waardoor u in slechte lichtomstandigheden, meer lichtopbrengst heeft. Daarnaast is de uittredepupil over het algemeen groter van een grotere diameter, waardoor u een rustiger beeld hebt. Helaas gaat een grotere diameter altijd gepaard met een zwaarder gewicht. 

Door de verschillen in vergroting en diameter is het belangrijk dat u afweegt wat voor u de prioriteit heeft bij het maken van de juiste keuzen bij het kopen van een verrekijker.  

Welke vergroting heeft mijn verrekijker nodig?

De vergroting van een verrekijker heeft invloed op verschillende factoren. De  vergroting heeft invloed op het aantal keer dat het onderwerp dichterbij wordt gehaald. Dit zorgt er voor dat u met een 10x vergroting een object dichter bij haalt dan met een 8x vergroting en hierdoor ook meer detail naar voren haalt. 

Is dit dan ook beter? Dit heeft te maken met een persoonlijke voorkeur en behoefte, waardoor wij het aanraden om verschillende vergrotingen met elkaar te vergelijken, want zoals een wijs man ooit zei “Elk nadeel heb zijn voordeel – Johan Cruijff”

Een grotere vergroting zorgt er bijvoorbeeld voor dat meer detail kan worden waargenomen, maar ook dat de verrekijker minder stabiel wordt, doordat de trillingen ook 10x worden vergroot. Een verrekijker met 8x vergroting geeft een breder en rustiger beeld, maar haalt minder detail naar voren.

Het is hierdoor belangrijk om in een fysieke winkel de vergelijking te maken en er achter te komen of een grote vergroting wel of niet voor u geschikt is.

Welk objectief-diameter voor de verrekijker?

De diameter van het objectief heeft invloed op de hoeveelheid licht die door het glas van de verrekijker naar binnen schijnt. 

Met een grotere diameter schijnt er meer licht naar binnen, waardoor u bij slechte lichtomstandigheden een beter zicht hebt. In de meeste gevallen heeft u met een grotere diameter ook een grotere uittredepupil en dit zorgt er voor dat u bij slechte lichtomstandigheden, wanneer de pupil uitzet, een rustiger beeld hebt.

Een grotere diameter zorgt ook voor een zwaarder gewicht. Hoe groter de diameter, hoe zwaarder de verrekijker wordt. Dit verschil in gewicht kan per persoon anders worden ervaren. Sommige van onze klanten vinden een zwaardere kijker juist stabieler en fijner, terwijl andere hier totaal anders over denken en juist een compacte verrekijker willen. 

Het is door deze factoren belangrijk om verschillende diameter grote met elkaar te vergelijken en hierin een juiste keuze te maken. 

1 reactie op “Hoe kies ik de juiste verrekijker?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Bekijk uw spam wanneer u doordeweeks niet binnen 1 dag reactie krijgt
Stel je vraag