Warmtebeeldkijker, een fijne tool tijdens het observeren van vogels

Wat wij bij Foto Rooijmans merken is dat de warmtebeeldkijker in populariteit stijgt en de vraag naar warmtebeeldkijkers toeneemt. Dit komt met name doordat warmtebeeldkijkers breed worden ingezet bij het observeren van dieren.

Wat is een warmtebeeldkijker?

Simpel gezegd is een warmtebeeldkijker zowel een optisch als elektronisch apparaat dat warmte signaleert en dit omzet tot beeldmateriaal.

Waarbij een normale foto en- videocamera de kleuren verwerkt zoals de mens het ziet, werkt een warmtebeeldkijker- en camera met infraroodstraling, iets dat voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Hoe warmer een object, hoe meer infraroodstraling. De infraroodstraling wordt opgevangen via de lens en de sensor/infrarood-detector van de warmtebeeldkijker en vervolgens omgezet tot een digitaal beeld, dat bij warmtebeeldkijkers wordt geprojecteerd op een display.

Infraroodstraling houdt geen rekening met dag of nacht, waardoor een warmtebeeldkijker in beide situaties te gebruiken is. Vaak worden warmteverschillen ‘s-avonds beter zichtbaar, omdat objecten dan niet worden opgewarmd door de zon en (levende) dieren vaak meer warmte uitstralen. Hierdoor worden warmtebeeldkijkers bijvoorbeeld gebruikt bij het onderzoek naar bepaalde diersoorten die zich niet makkelijk laten zien of nachtdieren zoals de vleermuis.

De prestaties van een warmtebeeldkijker zijn afhankelijk van verschillende elementen. Dit zorgt ook voor de grote prijsverschillen bij verschillende merken en type warmtebeeld-camera. Het kwaliteitsverschil bij warmte beeldkijkers wordt voornamelijk bepaalt door de lens, sensor, processor en het display.

Net zoals bij verrekijkers zorgt beter glaswerk voor een betere lens en betere optische prestaties. Dit geldt ook voor de sensor en de pixels, want net zoals bij een camera vangen de pixels op de sensor het licht op, in dit geval infraroodstraling. Hoe beter deze sensor en pixels zijn, hoe meer informatie wordt opgevangen. Deze informatie wordt vervolgens via een processor verwerkt en geprojecteerd op een display. Een hoge resolutie display heeft meer pixels, waardoor de kijker een scherper beeld geeft.

Dus, hoe beter deze onderdelen zijn, hoe meer de kijker daadwerkelijk gaat waarnemen én hoe groter de afstand is waarop iets kan worden waargenomen. Bij het observeren van kleinere objecten, zoals vleermuizen en vogels, is het belangrijk dat de warmtebeeldkijker voldoende resolutie heeft en deze kleine objecten duidelijk zichtbaar kan maken. Dit is de reden dat veel natuurliefhebbers voor de Leica Calonox View kiezen, dit is namelijk een warmtebeeldkijker die perfect geschikt is voor het observeren van vogels.

Gebruik warmtebeeldkijkers bij natuurobservatie en vogelen

Tegenwoordig wordt het nut van warmtebeeld ook bij natuurliefhebbers ingezien. Warmtebeeldkijkers kunnen namelijk helpen bij het tellen van nachtdieren, grote groepen vogels in de lucht, maar ook diersoorten die zich verstoppen tussen het riet, zoals bijvoorbeeld de Roerdomp. De warmtebeeldkijker kan in deze situaties een oplossing bieden, door de infraroodstraling van bijvoorbeeld de Roerdomp te signaleren en dit te weergeven op het display. Voor een fanatieke vogelaar en fotograaf bespaart dit veel tijd en heeft deze persoon meer tijd over om het perfecte plaatje te maken of de vogel te determineren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Bekijk uw spam wanneer u doordeweeks niet binnen 1 dag reactie krijgt
Stel je vraag