Wat is het verschil tussen een goedkope en dure verrekijker?

Wij krijgen van onze klanten regelmatig de vraag “Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure verrekijker?”. Er zitten namelijk grote prijsverschillen in verrekijkers en telescopen, waardoor de consument gaat twijfelen of het nodig is om meer uit te geven aan een kijker. Uiteraard moet de consument zich persoonlijk afvragen wat goed genoeg is en waar de prioriteit ligt, het zou namelijk zonde van je geld zijn om een dure Swarovski EL of Zeiss Victory verrekijker te kopen wanneer de verrekijker een enkele keer gebruikt gaat worden tijdens het wandelen, in zo’n geval zou een verrekijker rondom de €200,- zoals de Opticron Explorer of de Vortex Diamondback HD meer dan voldoende zijn.  Om toch een beeld te geven waarom de ene verrekijker of telescoop duurder is dan de ander zullen wij de belangrijkste verschillen bespreken. Wij houden hierbij geen rekening met diameters of vergrotingen, puur met het materiaal, de bouw en prestatie van een verrekijker en spotting scope.

Het glaswerk van een verrekijker

De kwaliteit van het glas bepaalt voor het grootste deel het verschil. Dit werkt volgens het principe “Tijd is geld”. Hoe meer tijd en nauwkeurigheid er in het slijpen van het glaswerk wordt gestoken, hoe beter het resultaat. Dit verschil ga je vooral merken doordat het beeld rustiger wordt en de scherpte toeneemt. Dit kan vergeleken worden met slechte of onscherpe glazen in een bril, waardoor de ogen worden belast en dit uiteindelijk resulteert in hoofdpijn. Ook bij verrekijkers werkt het zo dat slecht geslepen verrekijkers kunnen resulteren in hoofdpijn, vooral na een lange dag in het veld. Daarnaast krijg je door goed geslepen glas meer scherpte, waardoor je meer detail krijgt en vogels of andere objecten beter kan determineren. Ook de kwaliteit van het glas bepaalt de brekingsindex van het glas en daarmee hoeveel licht verloren gaat of hoeveel chromatische aberraties er zullen ontstaan.

De coatings van een verrekijker

De kunst van het glasslijpen is al eeuwen oud, hierdoor zijn verrekijkers in de afgelopen 30 jaar weinig veranderd wat betreft het slijpwerk. Echter is de kwaliteit van verrekijkers verbeterd ten opzichte van vroeger. Dit verschil is voornamelijk te herleiden vanuit de coatings die zijn aangebracht op de glazen en glaselementen in een kijker. Deze coatings zorgen er onder andere voor dat de kleuren neutraler zijn en de verrekijker meer lichtopbrengst heeft. Vaak zijn de duurdere verrekijkers voorzien van betere en meerdere coatings, waardoor het licht en de kleuren maximaal tot hun recht komen.

Type en bouwkwaliteit van de verrekijker

De drie ultieme top verrekijkers, namelijk de Swarovski EL, Zeiss Victory en de Leica Noctivid hebben in ieder geval één ding gemeen en dat is dat het alle drie dakkant verrekijkers zijn met een open-grip constructie. Een dakkant-constructie is over het algemeen duurder dan een porro/prisma verrekijker. Dit komt doordat dakkant verrekijkers gebruik maken van een dakkantprisma, dit is moeilijker te fabriceren, waardoor er logischerwijs meer tijd in gaat zitten. Dit dakkant prisma zorgt ervoor dat het prisma in één buis past en hierdoor de verrekijker compacter wordt, is het minder gevoelig voor valschade en minder gevoelig voor aanslag op de prima’s, dit komt vooral doordat de behuizing makkelijker stof-en waterdicht te maken is.

Ondanks alle voordelen die een dakkant verrekijker biedt houdt dit niet in dat porro-verrekijkers geen mooie kwaliteit kunnen bieden. Zo heeft de Swarovski Habicht verrekijker serie een zeer mooi en contrastrijk beeld én krijg je doordat de voorste objectieven verspringen, meer dieptewerking, waardoor een soort van “3D” gevoel ontstaat.

Conclusie

Wij raden het onze klanten aan om vooral na te denken over de intensiviteit waarin de verrekijker gebruikt gaat worden en waarbij de prioriteit ligt. Mocht je een beginnend vogelaar zijn en nog niet 100% overtuigd van deze mooie hobby? Ga dan vooral geen verrekijker kopen die boven het budget ligt. Overweeg een top verrekijker zoals de Swarovski EL wanneer je overtuigt bent, een nieuwe passie hebt gevonden en het maximale uit deze passie wilt halen. Bij Foto Rooijmans profiteer je van gunstige inruilvoorwaarden, waardoor het interessant kan zijn om je verrekijker up-te-graden naar een duurder model. Kom gerust naar onze fysieke winkel om een advies op maat te krijgen en verschillende verrekijkers met elkaar te vergelijken.

1 reactie op “Wat is het verschil tussen een goedkope en dure verrekijker?”

  1. Tineke Broersen

    via marktplaats kocht ik eind juli van dit jaar van Foto Rooijmans eenZeiss Conquest 10 x 30 voor € 399,00. Achteraf was ik niet gelukkig met deze aankoop. Nadat ik mijn bezwaren had verteld, kon ik zonder gezeur deze maand de kijker nog omruilen tegen een Opticron Natura 8 x 42. Wat een ruime service!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Bekijk uw spam wanneer u doordeweeks niet binnen 1 dag reactie krijgt
Stel je vraag